De kunst van het sausen: technieken en tips voor een perfecte afwerking

Het sausen van muren en plafonds is een klus die voor veel mensen niet de favoriete bezigheid is. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan het sausen, want een goede afwerking kan het verschil maken in de uitstraling van je woning. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je op de juiste manier kunt sausen, welke benodigdheden je nodig hebt en welke veelgemaakte fouten je moet vermijden.

Wat is sausen?

Sausen is het aanbrengen van verf op muren en plafonds om deze van een nieuwe laag verf te voorzien of om een nieuwe kleur aan te brengen. Het kan zowel met een roller als met een kwast worden gedaan en tegenwoordig is het ook mogelijk om gebruik te maken van een spuitbus of verfspuit.

Waarom is sausen belangrijk?

Het sausen van je muren en plafonds is belangrijk omdat het bijdraagt aan de uitstraling van je woning. Het zorgt ervoor dat de muren en plafonds er weer fris en nieuw uitzien en kan bovendien eventuele beschadigingen of vlekken verbergen. Het is ook een relatief eenvoudige en betaalbare manier om je woning een make-over te geven.

Benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat met het sausen, is het belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen. Je hebt nodig:

 • Verf (in de gewenste kleur en kwaliteit)
 • Verfbakje en rooster
 • Roller of kwast
 • Afplaktape
 • Schuurpapier
 • Verfbakjes
 • Verfroerhoutjes
 • Doeken en/of krantenpapier om de vloer te beschermen

Technieken voor het sausen

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om te sausen. Welke techniek het meest geschikt is voor jouw klus, hangt af van verschillende factoren, zoals het oppervlak dat je gaat sausen en de gewenste afwerking. Hieronder bespreken we de meest gebruikte technieken voor het sausen.

Voorbereiding

Voordat je gaat sausen, is het belangrijk om het oppervlak goed voor te bereiden. Dit betekent dat je de muur of het plafond moet reinigen, eventuele gaten moet dichten en de oppervlakte moet schuren om oneffenheden weg te werken. Vergeet niet om alle meubels en vloeren af te dekken met doeken of krantenpapier om eventuele verfspatten te voorkomen.

Techniek 1: Sausen met een roller

Sausen met een roller is een veelgebruikte techniek voor het sausen van muren en plafonds. Het is relatief snel en eenvoudig en kan een mooi egaal resultaat opleveren. Zorg ervoor dat je de roller gelijkmatig in de verf doopt en overtollige verf afrolt op het rooster. Verdeel de verf vervolgens in lange banen over de muur of het plafond en rol deze uit in verticale of horizontale richting.

Techniek 2: Sausen met een kwast

Sausen met een kwast is een techniek die vooral geschikt is voor het sausen van kleine oppervlaktes of moeilijk bereikbare plekken. Gebruik een brede kwast en doop deze gelijkmatig in de verf. Strijk de kwast vervolgens uit op het rooster en breng de verf aan op de muur of het plafond in lange, verticale streken. Let erop dat je de kwast niet te vol laadt met verf om druppels te voorkomen.

Techniek 3: Spuiten met een spuitbus

Sausen met een spuitbus is een techniek die vooral geschikt is voor het sausen van kleine oppervlaktes of het aanbrengen van details. Spuit de verf op een afstand van ongeveer 20 centimeter op de muur of het plafond in lange banen en laat deze drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Techniek 4: Sausen met een verfspuit

Sausen met een verfspuit is een techniek die vooral geschikt is voor het sausen van grote oppervlaktes. Het is een snelle en effici├źnte manier om verf aan te brengen, maar het vergt wel wat oefening en ervaring om deze techniek goed onder de knie te krijgen. Een verfspuit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verf en kan bovendien snel grote oppervlaktes bedekken.

Tips voor een perfecte afwerking

Met de onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je het sausen van je muren en plafonds tot in de puntjes verzorgt:

 • Kies de juiste kleur: Zorg ervoor dat je de juiste kleur kiest voordat je begint met sausen. Dit voorkomt dat je achteraf ontevreden bent over het resultaat.
 • Schuur en reinig het oppervlak: Schuur het oppervlak voorzichtig om oneffenheden weg te werken en maak het daarna goed schoon. Verwijder alle stof, vuil en vetresten.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid verf: Laad je kwast of roller niet te vol met verf. Dit kan leiden tot druppels en oneffenheden. Werk liever in dunne lagen.
 • Werk in dunne lagen: Breng de verf aan in dunne lagen en laat deze goed drogen voordat je een volgende laag aanbrengt. Dit zorgt voor een mooi egaal resultaat.
 • Strijk uit: Strijk de verf goed uit om oneffenheden te voorkomen. Werk in verticale of horizontale richting.
 • Let op de temperatuur en vochtigheid: Saus alleen als de temperatuur en vochtigheid geschikt zijn. Dit voorkomt dat de verf niet goed hecht en zorgt voor een mooier eindresultaat.

Veelgemaakte fouten bij het sausen

Het sausen van muren en plafonds is niet altijd eenvoudig en er worden dan ook regelmatig fouten gemaakt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende fouten en hoe je deze kunt voorkomen:

 • Te veel verf gebruiken: Laad je roller of kwast niet te vol met verf. Werk in dunne lagen om druppels te voorkomen.
 • Niet goed roeren: Roer de verf goed door voordat je begint met sausen om een egale kleur te krijgen.
 • Geen rekening houden met de temperatuur en vochtigheid: Saus alleen als de temperatuur en vochtigheid geschikt zijn. Dit voorkomt dat de verf niet goed hecht en zorgt voor een mooier eindresultaat.
 • Het overslaan van de primer: Breng altijd een primer aan voordat je begint met sausen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf.
 • Niet goed afplakken: Plak alle randen en hoeken goed af om te voorkomen dat je verf op plekken krijgt waar je dat niet wilt.

Veelgestelde vragen over sausen

Hoeveel verf heb ik nodig voor het sausen van een kamer?

Hoeveel verf je nodig hebt voor het sausen van een kamer hangt af van de grootte van de kamer en de gewenste kleur en kwaliteit van de verf. Over het algemeen kun je uitgaan van ongeveer 1 liter verf per 10 vierkante meter. Het is altijd verstandig om iets meer verf in huis te halen dan je denkt nodig te hebben, zodat je niet halverwege zonder verf komt te zitten.

Kan ik verschillende soorten verf gebruiken voor het sausen?

Het is belangrijk om dezelfde soort verf te gebruiken voor het sausen van een oppervlak. Gebruik dus geen muurverf op een oppervlak dat eerder met lakverf is behandeld. Het is wel mogelijk om verschillende soorten muurverf te gebruiken, bijvoorbeeld voor verschillende kamers in huis.

Moet ik een primer gebruiken voor het sausen?

Ja, het is verstandig om altijd een primer aan te brengen voordat je begint met sausen. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf op het oppervlak en voorkomt dat de verf gaat bladderen of afbladderen.

Kan ik een verfspuit gebruiken voor het sausen van mijn muren?

Ja, een verfspuit kan een goede optie zijn voor het sausen van grote oppervlaktes. Het vergt wel wat oefening en ervaring om deze techniek goed onder de knie te krijgen.

Hoe lang duurt het drogen van de verf voordat ik het oppervlak kan aanraken?

Hoe lang het duurt voordat de verf droog is, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur en vochtigheid. Over het algemeen kun je uitgaan van een droogtijd van 4 tot 6 uur voordat je het oppervlak weer kunt aanraken. Het is echter verstandig om de verpakking van de verf te raadplegen voor specifieke droogtijden en instructies.

Conclusie

Het sausen van muren en plafonds is een klus die voor veel mensen niet de favoriete bezigheid is, maar het is wel belangrijk om aandacht aan te besteden. Met de juiste technieken, benodigdheden en tips kun je ervoor zorgen dat je muren en plafonds er weer fris en nieuw uitzien. Door het vermijden van veelgemaakte fouten en het toepassen van de juiste technieken kun je een perfecte afwerking realiseren.