Houtrot reparatie

Houtrot reparatie op basis van stappenplan

Als u in een oud huis woont, is het mogelijk dat u last heeft of krijgt van houtrot. Wij zorgen graag voor het herstel van dit ongemak. Allereerst maken we met u een afspraak om bij u langs te komen. Tijdens die afspraak inspecteren we het hout en stellen we vast op welke manier en waar het hout hersteld moet worden. Daarbij volgen we een stappenplan. Houtrot wordt meestal veroorzaakt door vocht en het herstel is niet alleen een kwestie van het hout opnieuw verven. Het is nodig om het hout te vervangen. Op die manier zorgt u ervoor dat het rotte hout wordt verwijderd en de schimmel bovendien niet meer terugkomt in uw houtwerk.

Houten kozijn repareren

Houtrot in uw kozijn kan goed verholpen worden. Om ervoor te zorgen dat alle houtrot verwijderd wordt, gaan onze mensen aan de slag om te zorgen voor een zo goed mogelijk herstel van uw hout. Als wij ons werk hebben gedaan, zijn alle rotte delen verdwenen en zorgen ze niet meer voor overlast. Vervolgens kunnen wij ervoor zorgen dat het hout weer netjes wordt geschilderd en wordt afgewerkt. Hierdoor is er niets meer van het houtrot te zien en hebben wij gezorgd voor een volledig herstel van uw kozijn. Wij adviseren u over het onderhoud dat u kunt plegen om rotte delen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen en wat daar precies voor nodig is.

Houtrot herkennen

In de beginperiode is houtrot van buitenaf vaak niet zichtbaar, zeker wanneer het hout bedekt is met verf. Tijdens uw inspectierondje in en om uw woning kunt u op diverse manieren houtrot detecteren:

 1. Verf die loskomt: Barsten in de verf, bladerende verflagen of luchtbellen kunnen indicaties zijn van onderliggende houtrot.
 2. Veranderende houtkleur (zichtbaar bij ongeverfd hout): Een donkerder kleur kan wijzen op rottend hout. In de vroege stadia, wanneer het hout nog intact is maar al wel vocht heeft opgenomen, krijgt het een lichtgrijze tint. Naarmate de aantasting voortduurt, verdonkert het hout tot een zwarte kleur.
 3. Broze delen: Door de schimmelinfectie verliest het hout zijn stevigheid en wordt het zachter.

Als u verf ziet die loskomt, kleurveranderingen in het hout waarneemt of zwakkere delen detecteert, kunt u een eenvoudige test uitvoeren. Gebruik de achterkant van een schroevendraaier of een ander bot instrument en druk op het verdachte gebied. Als het hout meegeeft, is de kans groot dat u met houtrot te maken heeft.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een schimmel die het hout aantast en rotte plek tot gevolg heeft. Deze schimmels gedijen in vochtige omstandigheden en voeden zich met het hout, wat leidt tot de afbraak van de houtstructuur. Hier is een diepgaandere uitleg over het ontstaan:

 1. Schimmels: De hoofdoorzaak van houtrot zijn schimmels. Er zijn verschillende soorten schimmels die houtrot kunnen veroorzaken, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben vocht nodig om te overleven en te groeien. Zodra het hout een vochtgehalte van ongeveer 20% of meer bereikt, kunnen deze schimmels zich beginnen te vestigen.
 2. Vocht: Vocht is de belangrijkste factor voor het ontstaan van houtrot. Dit kan komen door direct contact van hout met water, zoals regen, of door een hoge luchtvochtigheid.
 3. Gebrek aan ventilatie: In ruimtes met slechte ventilatie kan vocht zich ophopen, wat een ideale omgeving creëert voor schimmels om te groeien.

Houtrot repareren, hoe gaat dat in haar werk?

Houtrot verwijderen

 1. Inspecteer het hout: Voordat u begint, is het belangrijk om vast te stellen hoe ver de houtrot zich heeft verspreid. Tik zachtjes met een hamer op het hout. Als het hout zacht aanvoelt of hol klinkt, is er waarschijnlijk houtrot.
 2. Verwijder het aangetaste hout: Gebruik een krabber, beitel, plamuurmes of een houtrotfrees om al het rotte hout te verwijderen. Het is belangrijk om al het beschadigde hout, anders kan de rot terugkomen.
 3. Reinig het gebied: Nadat u al het rotte hout hebt verwijderd, reinigt u het gebied met een borstel om stof en losse deeltjes te verwijderen.

Houtrot behandelen

 1. Behandel het hout: Breng een houtrotstopper aan op het gereinigde hout. Dit helpt om toekomstige rotting te voorkomen. Laat het goed drogen volgens de instructies op de verpakking.
 2. Vul het hout: Gebruik een twee componenten vulmiddel, zoals Alabastine houtrotvuller om het verwijderde deel op te vullen. Volg de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat u het product goed in alle gaten en spleten drukt. Laat het drogen.
 3. Schuren: Zodra de vuller volledig is uitgehard, schuurt u het oppervlak glad met schuurpapier zodat het gelijkmatig is met de rest van het hout.
 4. Schilderen of afwerken: Nadat u het gerepareerde gebied hebt geschuurd, kunt u het schilderen en met impregneermiddel afwerken zoals gewenst om het te beschermen en het uiterlijk te verbeteren.
 5. Preventie: Om toekomstige houtrot te voorkomen, zorgt u ervoor dat het hout goed wordt beschermd tegen vocht. Dit kan betekenen dat u de oorzaak van het vochtprobleem moet aanpakken, zoals lekkende dakgoten of slechte ventilatie.

Voortaan houtrot voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat ook op bij uw houtwerk. Op de volgende wijze kunt u de vorming en verspreiding van verrot hout voorkomen:

 1. Bescherming tegen vocht: Zorg ervoor dat het hout goed beschermd is tegen direct contact met water. Dit kan worden gedaan door het aanbrengen van een goede verflaag, beits, of andere houtbeschermingsproducten.
 2. Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in ruimtes waar hout aanwezig is, zoals kruipruimtes, schuren en zolders. Dit helpt om het vochtgehalte laag te houden en vermindert de kans op schimmelgroei.
 3. Controleer regelmatig: Inspecteer het hout regelmatig op tekenen van vocht of schimmel. Als u donkere vlekken, een muffe geur of zacht hout opmerkt, zijn dit tekenen dat er mogelijk houtrot aanwezig is.
 4. Repareer lekkages: Lekkages van het dak, de goten of waterleidingen kunnen de oorzaak zijn van overtollig vocht. Repareer deze zo snel mogelijk om te voorkomen dat het hout vochtig wordt.

Door een combinatie van preventieve maatregelen en regelmatige inspectie kunt u houtrot effectief voorkomen. Het begrijpen van de rol van schimmels en het belang van het beheersen van vocht is essentieel bij het voorkomen van houtrot.

Met deze stappen kunt u het aangetaste hout repareren en verdere schade aan uw houten constructies voorkomen. Het is echter belangrijk om regelmatig te inspecteren en te zorgen voor goed onderhoud om houtrot in de toekomst te voorkomen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het herstel van houtrot of over een van de andere diensten die wij leveren? Neem dan eens contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Schildersbedrijf De Groot is een erkend schildersbedrijf dat graag voor u aan de slag gaat met schilderwerk, stucwerk, behangwerk en spuitwerk. Onze medewerkers zijn goed opgeleid en hebben verstand van zaken. Zij adviseren u graag over de diverse mogelijkheden in ons aanbod.