Wanneer valt schilderwerk onder de 9% btw regel?

Als u overweegt om uw huis te schilderen, heeft u waarschijnlijk gehoord van de 9% btw-regeling voor schilderwerk. Het is een van de meest besproken onderwerpen in de schilderindustrie. In deze gids gaan we dieper in op de regeling, wat deze inhoudt en hoe u er gebruik van kunt maken.

Hoe werkt de 9% btw-regeling bij schilderwerk?

Om te begrijpen hoe de 9% btw-regeling werkt, moet u weten dat er twee soorten btw-tarieven zijn: het hoogtarief en het laagtarief. Het hoge tarief is 21% en het lage tarief is 9%. Het lage tarief geldt voor bepaalde werkzaamheden in en om het huis, waaronder schilderwerk. Als u gebruikmaakt van de 9% btw-regeling, hoeft u slechts 9% btw te betalen over de arbeidskosten van de schilder.

De regeling geldt voor schilderwerk aan woningen die ouder zijn dan 2 jaar en die hoofdzakelijk bestemd zijn voor particuliere bewoning. Dit betekent dat de regeling niet van toepassing is op schilderwerk aan bedrijfspanden, vakantiewoningen en nieuwbouwwoningen.

Waar moet u op letten bij de 9% btw-regeling?

Hoewel de 9% btw-regeling voor schilderwerk een geweldige manier kan zijn om geld te besparen, zijn er wel een paar belangrijke dingen waar u op moet letten. Hieronder hebben we ze voor u op een rijtje gezet.

  1. Controleer of uw woning ouder is dan 2 jaar

Zoals eerder vermeld, geldt de 9% btw-regeling alleen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Controleer daarom altijd de bouwdatum van uw huis voordat u gebruikmaakt van de regeling.

  1. Zorg ervoor dat de werkzaamheden onder het lage btw-tarief vallen

Het lage btw-tarief geldt alleen voor bepaalde werkzaamheden in en om het huis, waaronder schilderwerk. Het is belangrijk om te weten dat niet alle werkzaamheden onder het lage tarief vallen. Als u bijvoorbeeld uw hele huis laat verbouwen en de schilder doet alleen het schilderwerk, dan geldt het lage tarief alleen voor de arbeidskosten van de schilder en niet voor de rest van de verbouwing.

  1. Vraag altijd om een offerte met gespecificeerde btw

Als u gebruik wilt maken van de 9% btw-regeling, is het belangrijk dat u altijd om een offerte met gespecificeerde btw vraagt. Hierdoor kunt u precies zien hoeveel u moet betalen voor het schilderwerk en hoeveel btw u moet betalen.

  1. Werk alleen met een erkend schildersbedrijf

Als u gebruikmaakt van de 9% btw-regeling, moet u werken met een erkend schildersbedrijf.