Is behang overschilderbaar?

Behang is een populaire keuze voor het decoreren van muren. Maar wat als je na verloop van tijd een andere kleur of stijl wilt? Is behang overschilderbaar? Het antwoord is ja, behang is in veel gevallen overschilderbaar. In dit artikel leggen we uit hoe je behang kunt overschilderen en waar je op moet letten.

Wanneer is behang overschilderbaar?

Behang is overschilderbaar als het glad is en een egale ondergrond heeft. Als het behang reliƫf of textuur heeft, kan dit moeilijk overschilderbaar zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om textuur te vullen en het behang glad te maken voordat je het overschildert, maar dit vergt meer tijd en werk.

Hoe kan je behang overschilderen?

Om behang te overschilderen, moet je eerst de ondergrond goed voorbereiden. Verwijder loszittende stukken behang en eventuele behanglijmresten. Schuur de wand lichtjes en maak deze stofvrij. Gebruik vervolgens een primer om de wand te behandelen. De primer helpt de verf beter te hechten aan de ondergrond en zorgt ervoor dat de kleur beter dekt. Laat de primer goed drogen voordat je begint met verven.

Welk type verf raden we aan?

Gebruik bij voorkeur acrylverf voor het overschilderen van behang. Acrylverf droogt snel en is beter bestand tegen vocht en vuil dan andere soorten verf. Het is belangrijk om de verf gelijkmatig aan te brengen om lelijke strepen en vlekken te voorkomen. Gebruik eventueel een verfroller voor grotere oppervlakken en een kwast voor de randen en hoeken.