Kan behang fungeren als stucwerk?

Ja en nee, normaal behang kan niet functioneren als stucwerk. Behang is een decoratieve laag die over een gladde ondergrond wordt aangebracht om de uitstraling van een kamer te verbeteren. Stucwerk daarentegen is een dunne laag van cement, gips of kalk die over de muren wordt aangebracht om oneffenheden te verbergen en een gladde, egale afwerking te creƫren. Stucwerk kan ook worden gebruikt om wanden te verstevigen en te beschermen tegen vocht. Hoewel behang en stucwerk beide kunnen worden gebruikt om muren te verfraaien, zijn het twee verschillende materialen met verschillende functies en toepassingen.

Renovliesbehang kent eigenschappen van stucwerk

Renovliesbehang wordt steeds populairder als alternatief voor traditioneel stucwerk. Het is een relatief nieuw type behang dat wordt gebruikt om muren af te werken en te versterken. In deze blog zullen we kijken naar de eigenschappen van renovliesbehang en de overeenkomsten en verschillen met stucwerk.

Eigenschappen van renovliesbehang

Renovliesbehang is gemaakt van glasvezel en cellulose en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Het wordt aangebracht op muren met een speciale lijm en kan daarna worden geverfd in de gewenste kleur. Hieronder staan enkele belangrijke eigenschappen van renovliesbehang:

 1. Sterk en duurzaam: Renovliesbehang is sterk en duurzaam. Het is bestand tegen scheuren en barsten en kan worden gebruikt om muren te verstevigen.
 2. Overschilderbaar: Renovliesbehang kan worden geschilderd in elke gewenste kleur. Dit geeft veel flexibiliteit bij het decoreren van de kamer.
 3. Naadloos: Renovliesbehang wordt naadloos aangebracht op de muur, waardoor er geen zichtbare naden zijn.
 4. Gemakkelijk te installeren: Renovliesbehang is relatief eenvoudig te installeren en kan snel worden aangebracht op de muur.

Overeenkomsten met stucwerk

Hoewel renovliesbehang en stucwerk twee verschillende materialen zijn, hebben ze enkele overeenkomsten:

 1. Beide zijn afwerklagen die kunnen worden gebruikt om de uitstraling van een kamer te verbeteren.
 2. Zowel renovliesbehang als stucwerk kunnen worden overschilderd in elke gewenste kleur.
 3. Beide kunnen worden gebruikt om de muur te verstevigen en te beschermen tegen vocht.

Verschillen met stucwerk

Er zijn ook enkele belangrijke verschillen tussen renovliesbehang en stucwerk:

 1. Renovliesbehang is eenvoudiger en sneller te installeren dan stucwerk.
 2. Renovliesbehang heeft geen droogtijd, terwijl stucwerk enkele dagen kan duren om volledig te drogen.
 3. Renovliesbehang is relatief goedkoper dan stucwerk.
 4. Stucwerk kan worden gebruikt om oneffenheden op de muur te corrigeren, terwijl renovliesbehang dit niet kan.

Conclusie

In conclusie is renovliesbehang een goed alternatief voor stucwerk. Het is sterker en duurzamer dan traditioneel behang en kan de muur verstevigen en beschermen tegen vocht. Hoewel het niet dezelfde mogelijkheden heeft als stucwerk om oneffenheden te corrigeren, is het nog steeds een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een naadloze, overschilderbare afwerking van hun muren.