Kan je behangen bij warm weer?

Het is mogelijk om te behangen bij warm weer, maar het kan wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Bij warm weer droogt de lijm namelijk sneller op dan bij koeler weer, waardoor je minder tijd hebt om het behang op de juiste manier te positioneren en te corrigeren als het niet goed zit.

Tips om te behangen bij mooi, warm weer

Hier zijn enkele tips om te behangen bij warm weer:

  1. Werk in de ochtenduren of in de avond: Als het mogelijk is, behang dan tijdens de koelere uren van de dag, zoals in de ochtend of avond. Vermijd het werken tijdens de heetste uren van de dag, omdat de warmte en de zon de lijm sneller kunnen doen drogen.
  2. Houd de werkruimte koel: Als je binnen werkt, zorg er dan voor dat de ruimte goed geventileerd is en dat er een airconditioning of ventilator aanwezig is om de temperatuur op een comfortabel niveau te houden.
  3. Maak de ondergrond goed nat: Als de muur warm is van de zon, maak de muur dan eerst vochtig met water en laat het even intrekken voordat je begint met behangen. Dit helpt om de temperatuur van de muur te verlagen en voorkomt dat de lijm te snel opdroogt.
  4. Werk snel en efficiënt: Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, inclusief alle benodigde gereedschappen en materialen. Werk snel en efficiënt om ervoor te zorgen dat de lijm niet te snel opdroogt.
  5. Gebruik een sneldrogende lijm: Als je geen tijd hebt om te wachten tot de lijm droogt, kun je een sneldrogende lijm gebruiken. Dit kan de werktijd verlengen en ervoor zorgen dat het behang goed blijft zitten.
  6. Let op de uitlijning: Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de uitlijning van het behang bij warm weer, omdat de lijm sneller droogt en het behang minder flexibel is. Controleer het behang regelmatig om ervoor te zorgen dat het goed zit en corrigeer het indien nodig.

Met deze tips kun je behangen bij warm weer, maar het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat je alles goed voorbereidt voordat je begint.